Het verwerken van informatie bij HSP

Door: Marieke de Groot |
Datum: 11/19/2022 |

Hoogsensitiviteit is een mooie eigenschap met een aantal kenmerken, waarvan de diepgaande informatieverwerking het meest kenmerkend is.

Het REGISTREREN en VERWERKEN van en REAGEREN op binnenkomende informatie verloopt bij HSP net een beetje anders, of eigenlijk intenser, dan bij niet-HSP.

HSP nemen zeer gedetailleerd waar en registreren de kleinste details.

Alle informatie die binnenkomt wordt diepgaand verwerkt. Er worden verbanden gelegd, kansen mogelijkheden en risico’s geïnventariseerd en zaken worden vanuit verschillende perspectieven bekeken. (Waarmee dus ook bewust of onbewust veel rekening gehouden wordt met anderen.) Dit moet vervolgens leiden tot de meest optimale optie van dat waar we mee bezig zijn.

Dan volgt het reageren.
HSP zijn van nature actiegericht maar hebben wel meer tijd nodig om tot actie te komen. Er wordt namelijk o.a. flink gereflecteerd, geëvalueerd, en de enorme prikkels moeten in banen geleid worden. Dat kost tijd. Dus waar je denkt dat HSP afwachtend zijn of passief overkomen… we zijn vooral heel hard aan het werk om zo gepast mogelijk te reageren of handelen.

Om daarna…
even te moeten herstellen…
waarna de cyclus zich herhaalt…

Herken jij je hierin?

1 op de 5 personen zou hoogsensitief zijn. Velen weten dit niet of komen er pas later achter. Sinds ik weet dat ik hoogsensitief ben gaat er een wereld voor me open. Het helpt me te weten hoe mijn hoogsensi-brein werkt en wat mijn kwaliteiten en valkuilen zijn. Sinds ik mijn hoogsensitiviteit accepteer én omarm, ben ik dichter bij mezelf, en leef ik meer vanuit mijn authentieke zelf.

Met kennis over hoogsensitiviteit en zelfkennis en heb je een sleutel in handen om de kracht van hoogsensitiviteit te ervaren en het een mooie plek in jouw leven en werk te geven.

Lees ook deze blogposts

Overweldigd door geuren

Overweldigd door geuren

Ik probeer niet te ademen. Knijp subtiel mijn neus af en toe even dicht. Adem door mijn mond en hoop zo het luchtje...