Hoogsensitiviteit, waarden en energie

Door: Marieke de Groot |
Datum: 03/10/2022 |

Wat hebben hoogsensitiviteit, waarden en energie met elkaar te maken?

Kernwaarden ontstaan tijdens je opvoeding. Van jouw ouders, verzorgers, docenten leer je wat belangrijk is in het leven. Je neemt waarden van belangrijke personen (onbewust) over. Wanneer je ouder wordt, word je kritischer en komen er misschien andere waarden bij, of worden waarden minder belangrijk. Per context kunnen jouw waarden verschillen; in je werk zijn er ongetwijfeld andere dingen belangrijk dan thuis met je gezin of vrienden. Overtuigingen die je hebt, gedachten waar jij in gelooft, zijn verbonden met jouw waarden en zij hebben dus samen invloed op wat je doet of laat. En op wat jou energie geeft of kost.

Een optimale energiebalans is voor HSP in het bijzonder een van de grootste uitdagingen!

Wanneer jij weet welke waarden belangrijk voor je zijn kun je jouw gedrag, jouw keuzes, jouw levensstijl daarop aanpassen en genieten in een optimale energiebalans.

  • Wanneer je een persoonlijke waarde oprecht naleeft, zal dit je energie geven. Je voorziet jezelf van kwalitatieve prikkels die, in de juiste hoeveelheid, zorgen voor een energiek FLOW-gevoel. Wanneer ik persoonlijk mijn tijd zo indeel dat ik voldoende vrijheid (topkernwaarde!) ervaar dan bruis ik van de energie en voel ik me intens blij. Wat mij als HSP (hoogsensitief persoon) natuurlijk ook weer een kans op overprikkeling geeft omdat ik ook weer snel neig naar ‘too much’ 😉.)
  • Wanneer je onbewust een waarde naleeft van andere mensen om je heen, put dit uit. Lang heb ik gedaan wat lieve mensen om me heen belangrijk vonden, terwijl dit één grote bak vol van prikkels met lage kwaliteit was die me uiteindelijk leeg zoog.
  • Ook wanneer je een waarde naleeft die gebaseerd is op het vermijden van het tegenóvergestelde van die waarde, kost dit heel veel energie. Hier bedoel ik mee dat je bijvoorbeeld verbinding als waarde naleeft, maar dat deze waarde voortkomt uit de angst voor eenzaamheid. Je bent dan dus een naar gevoel van eenzaamheid uit de weg aan het gaan door keuzes en gedrag te baseren op verbinding. De vraag is of deze waarde wel intrinsiek gemotiveerd is, of deze wel puur en van jou is omdat je verbínding belangrijk vindt, óf dat je er iets anders mee wil vermijden. Ook dit is een enorme energievreter! Het gaat dus ook om jouw intentie van het naleven van waarden.

“Eigen intrinsiek gemotiveerde waarden zijn belangrijk voor een energierijk leven.”

Waarden die extern georiënteerd zijn (zoals geaccepteerd willen worden, erbij willen horen, gezien willen worden) kunnen óók voortkomen uit de angst voor afwijzing; rejection sensitivity. Deze afwijzingsgevoeligheid betekent o.a. dat je bang bent niet aan verwachtingen te voldoen en steeds zoekt naar bevestiging en waardering bij de ander. Vanuit deze angst afgewezen te worden kan het zijn dat je afhankelijk bent geworden van wat de ánder belangrijk vindt voor jouw gevoel van zelfwaarde. Je zoekt dus iets op grondgebied van de ander, om een behoefte te vervullen. Dit is een bodemloze put kan ik je vertellen!

Wat als je vooral doet wat anderen belangrijk vinden?

Bij hoogsensitiviteit heb je ook te maken met het gevoeliger brein wat informatie diepgaand verwerkt en waarbij o.a emoties intens beleefd worden. Wanneer je als hoogsensitief persoon last hebt van die afwijzingsgevoeligheid, komt dit ook extra heftig binnen. HSP zoeken uit angst voor afwijzing vaak bij anderen naar waardering, goedkeuring, bevestiging, begrip. Hiermee is er dus een grotere kans dat je naar de waarden van anderen leeft, je bent immers veel bezig met de ander en wat die belangrijk vindt. Dit vreet energie en vergroot het risico op overprikkeling. Doen wat anderen belangrijk vinden kost nou eenmaal veel meer energie dan doen wat bij jou past en wat jij belangrijk vindt.

Bij het niet vervullen van jouw persoonlijke waarden kun je ook onderprikkeld raken. Je doet namelijk te weinig wat voor jou écht belangrijk is waarmee je jezelf onvoldoende fijne, kwalitatieve prikkels geeft, die jou juist in een energieke FLOW kunnen brengen. Ook hier word je niet gelukkig van!

Dus…

Jouw eigen waarden zijn basisingrediënten van jouw unieke HSPrecept!

Het ontdekken van jouw waarden is een uitdaging en ontzettend de moeite waard! Het helpt je te bewegen op jouw eigen grondgebied en keuzes te maken die echt bij jou en jouw hoogsensitiviteit passen. Je ontwikkelt zo jouw unieke HSPrecept om vol passie en plezier te leven!

 Tijd voor een zelfonderzoekje? KLIK.

 

Lees ook deze blogposts

Overweldigd door geuren

Overweldigd door geuren

Ik probeer niet te ademen. Knijp subtiel mijn neus af en toe even dicht. Adem door mijn mond en hoop zo het luchtje...