“Ik wil van alles maar kom tot niks.”

Door: Marieke de Groot |
Datum: 09/28/2023 |

Ik hang nog steeds onderuit in mijn stoel. Ik wil van alles maar kom tot niks. Mijn lijf voelt zich onrustig. Ben ik nou moe? Of gewoon verveeld? Ik wil in mijn hoofd van alles maar ik kom niet in beweging. Wat gebeurt er?

Een van de signalen van onderprikkeling is verveling.

We kunnen de “aan”knop niet vinden, voelen ons lamlendig en hangerig. Grote kans dat wanneer we zo onderuitgezakt op die bank hangen het Default Node Netwerk actief is. Dit is een netwerk van verschillende hersengebieden dat actief wordt als we niet met volle focus met iets bezig zijn; de natuurlijke staat van ons brein. Ons brein schakelt automatisch over op deze “dwalende modus” en zorgt ervoor dat we ervaringen kunnen verwerken, informatie opslaan en verbanden leggen. Het zorgt voor een mate van ontspanning. Bij onderprikkeling blíjft dit netwerk actief, óók wanneer we eigenlijk wel weer iets willen dóen. Dat zorgt voor dat lamlendige gevoel. We hebben een emotionele, intellectuele of fysieke prikkelbehoefte maar komen niet vanzelf in beweging.

Er is iets nodig om weer “aan” te gaan.

Bij onderprikkeling heb je dus iets te doen met onderbreken van dat Default Mode Netwerk. Je wil ondanks een zekere weerstand tóch graag in actie komen.

Natuurlijk is het óók heel normaal dat je gedachten soms afdwalen en ook helemaal oké. Je brein heeft dit DMN nodig om dingen te verwerken en te herstellen. We moeten ons systeem zeker de rust gunnen het DMN dus zijn werk te laten doen. Momenten van “verveling” zijn zeker ook nuttig in onze snelle drukke prikkelrijke maatschappij, waarin vaak te weinig ruimte hiervoor is.

Ik heb het nu over die staat van onderprikkeling die je als lastig of onprettig ervaart en waar je mee wil leren omgaan.

 

Tips:

-plan een afspraak met iemand (buiten de deur).
-pak die wasmand op (ookal geen zin) waardoor je in beweging komt
-brainstorm op papier over de volgende vakantiereis
-sorteer die chaos aan foto’s in je telefoon
-neem een (koude)douche of prikkel jezelf met een een scrubgel.
-spreek een tijd af waarop je een rondje gaat lopen, al is het de straat op en neer.

Met meer kennis over hoogsensitiviteit, zelfkennis en persoonlijke inzichten als het gaat over o.a. onder- en overprikkeling ontdek je wat je nodig hebt in het geval va  onderprikkeling (en overprikkeling)
De ingrediënten van jouw unieke HSPrecept zijn niet standaard. Daarvoor is zelfonderzoek nodig. Diepgang. Zelfzorg. Ik kan je zeggen…er gaat een wereld voor je open wanneer jij je hoogsensitiviteit aan kunt kijken en kunt omarmen.

Ik bied in een persoonlijk coachtraject een mooie ontdekkingsreis waarbij deuren opengaan en hoogsensitiviteit een mooie plek krijgt in jouw leven en je handvatten biedt om te gaan met dagelijkse valkuilen en vraagstukken.

Kom gewoon eens langs en ontdek of dit bij je past!

Lees ook deze blogposts

Overweldigd door geuren

Overweldigd door geuren

Ik probeer niet te ademen. Knijp subtiel mijn neus af en toe even dicht. Adem door mijn mond en hoop zo het luchtje...

Veranderingen en HSP

Veranderingen en HSP

"Omgaan met veranderingen als HSP kan een flinke uitdaging zijn." Het ene moment heb je er meer last van dan het...