Veranderingen en HSP

Door: Marieke de Groot |
Datum: 09/07/2023 |

“Omgaan met veranderingen als HSP kan een flinke uitdaging zijn.”

Het ene moment heb je er meer last van dan het andere. Hoe zit dat precies met veranderingen als je hoogsensitief bent?

Wát hoogsensitieve mensen ervaren is heel menselijk, alleen zij beleven veranderingen vaak intenser doordat er in het brein andere processen plaatsvinden. HSP merken veel nuances op en verwerken deze grondig dus het brein heeft voldoende tijd nodig om de interne en externe prikkels die een verandering met zich meebrengt te verwerken. Zo óók bij een verandering. Teveel prikkels en/of weinig hersteltijd kan leiden tot overprikkeling. Wil jij ook graag beter omgaan met veranderingen?

Iedere HSP is uniek

Veel HSP herkennen de moeite met bepaalde veranderingen. Er spelen natuurlijk altijd meer factoren een rol bij hoe iemand omgaat met veranderingen en ook heb je lang niet van elke verandering evenveel last. Van hoogbegaafde HSP en hoogsensitieve High Sensation Seekers (HSS) weten we dat zij veranderingen vaak juist heerlijk vinden. En tegelijkertijd… Óók als nieuwe prikkels een feestje voor je zijn en verandering jou prikkelt en voedt, heeft het hoogsensitieve brein hersteltijd nodig!

Er zijn meer breingebieden actief

Bij de verwerking van (nieuwe) situaties, zijn bij HSP meer breingebieden actief dan bij niet-HSP. Dit kost extra energie én tijd; het “stop&check-systeem” zorgt er namelijk voor dat  HSP even op de rem gaan staan om overzicht te krijgen over alle binnengekomen informatie(prikkels). Pas daarna zullen zij in actie komen.

 

“Schakeltijd is een belangrijk ingrediënt in een HSP-recept.”

HSP hebben bij veranderingen echt even schakeltijd nodig. In de ene situatie meer dan de andere. Ook hier heeft iedere HSP andere behoeftes. Het ligt aan de situatie, aan jouw hoogsensitieve stijl, aan andere persoonlijke eigenschappen en ook aan persoonlijke ervaringen uit het verleden. Het is belangrijk dat je rekening mee houdt met jouw persoonlijke behoeftes. Het is een ware én gave ontdekkingstocht naar de ingrediënten die samen jouw unieke HSP-recept maken.  

 

Tips & reminders

Voor HSP zijn een aantal dingen extra belangrijk bij het omgaan met veranderingen.

 

Herken, Erken en Verken signalen.

  • Chaotisch brein: Zodra je HSP brein geactiveerd wordt om ergens over na te denken gaan er meerdere hersengebieden aan en vliegen er verschillende mogelijkheden door je hoofd. Het kan even duren voordat je de boel overziet. • Druk met verkennen van alle opties: Je behoefte om alle opties te verkennen. Deze behoefte is typerend voor een hoogsensitief brein. Neem de tijd om opties voor jezelf op een rijtje te zetten. • Stress: sterke emotionele reacties, fysieke klachten, prikkelbaarheid en het gevoel onder druk te staan zijn signalen om serieus te nemen. Je hebt dan tijd en rust nodig om dingen te verwerken.

 

Neem bedenk- en suddertijd.

  • Tijd om opties te bekijken en je gevoel even te laten sudderen voordat je een keuze maakt of een reactie geeft. Suddertijd helpt om dingen helder te zien en dat kan best langer dan een dag zijn!
  • In het contact met anderen duidelijk zijn over hoe lang je nodig hebt.

 

Laat gevoelens toe.

Iets wat nieuw en nog niet bekend is kan allerlei gevoelens oproepen. Alles goed doorvoelen in jezelf, helpt bij het verwerkingsproces van een verandering.

 

Laat los wat buiten jouw invloedssfeer ligt.

Heb jij invloed op de verandering? Kun je er iets aan veranderen? Als iets buiten je invloedssfeer ligt kijk dan vooral wat je voor jezelf kunt doen om er het beste mee om te gaan in plaats van het gevecht aan te gaan met dat waar je geen invloed op hebt. Ijzer met handen breken is nog nooit iemand gelukt…

 

Om ergens “beter” in te worden, heb je geduld en oefentijd nodig.

Als je je herkent in dit verhaal en je besluit vanaf nu jouw hoogsensitieve brein serieus te nemen en wellicht anders om te gaan met veranderingen… neem de tijd om jezelf hierin te oefenen! Begin klein: Neem je voor bij een kleine verandering een uur te nemen voor je een besluit neemt. Wanneer een vriend vraagt of je spontaan een kop thee komt doen, zeg dat je er even over na wil denken. Wanneer vrienden vragen of je met hen op vakantie gaat, terwijl jij net een plan aan het bedenken was om er even alleen op uit te gaan… Voel. Ben duidelijk dat je het nog niet weet en er graag later op terug komt. En gá voelen.

 

Ben een beetje lief voor jezelf bij impactvolle veranderingen.

Dat HSP meer tijd nodig hebben bij veranderingen is geen keuze, maar een logisch gevolg van een brein wat anders werkt dan bij niet-HSP. Gevoelens die je als HSP bij veranderingen kunt ervaren kunnen het idee geven dat je je aanstelt, zeurt, je gewoon ff moet volhouden, er te lang in blijft hangen en het niet (snel genoeg) kunt loslaten heeft meestal te maken met je behoefte aan schakeltijd. En daar kíes je niet voor, het is hoe ons HSP-brein nou eenmaal werkt.

Lees ook deze blogposts

Overweldigd door geuren

Overweldigd door geuren

Ik probeer niet te ademen. Knijp subtiel mijn neus af en toe even dicht. Adem door mijn mond en hoop zo het luchtje...