Kiezen vanuit de beste intenties

Door: Marieke de Groot |
Datum: 06/10/2021 |

Er bestaat geen verkeerde keus wanneer je kiest vanuit de beste intenties.

 •  Sta jij ook op met al drie keuzemomenten vóór je je ontbijt op hebt?
 • Word jij moe van jezelf omdat je maar blijft dimdammen over welk gerecht je van de kaart kiest of welke kleren je aan zult trekken?
 • Wordt jouw hoofd draaierig van alle keuzes die jou dagelijks bezig houden?

Hoor ik jou nu denken “Hé daar heb ik ook vaker last van!” of “Ik kan ook moeilijk kiezen en ben altijd en eeuwig aan het twijfelen over wat de beste keus is?”

Is kiezen ‘op gevoel’ een hele uitdaging, groot of klein?

Mijn vraag aan jou:

Bestaat de beste keus wel? Is niet elke keus die je maakt goed, ongeacht wélke keus?

Soms kijk je later terug op keuzes en reflecteer je wat het je heeft gebracht én wat het je misschien niet heeft gebracht. En dat is oké. Je groeit hiervan en haalt er leerpunten uit voor een volgend moment dat je zo’n keus mag maken. Wanneer je een keus maakt vanuit de beste intenties is die keus voor dat moment goed. Dat betekent niet dat je dús klakkeloos maar wat moet doen. Of dat je kiezen niet lastig mag vinden. Maar deze vragen relativeren wel.

Het hoogsensitieve brein.

Moeite met het maken van keuzes wordt door velen van ons herkend. Dit brengt mij bij hoogsensitiviteit in het bijzonder. Uit ervaring blijkt dat personen met een hoogsensitief brein hier vaak tegenaan lopen. Kennis over het hoogsensitieve brein en zijn eigenschappen heeft mij enorm geholpen om de eeuwige diepdenkerij en dus ook twijfel bij keuzes te kunnen plaatsen in een totaalplaatje. Hoogsensitieve personen, HSP:

 • denken vaak heel diep na over alle informatie die binnenkomt;
 • wegen voordelen, nadelen en risico’s zorgvuldig af;
 • overdenken vaak al allerlei scenario’s voor zij iets doen;
 • reflecteren en analyseren gebeurt diepgaand;
 • stellen zichzelf steeds kritische vragen, om vooral maar tot het beste resultaat te komen.

Dit kán je belemmeren in het dagelijks leven. Gelukkig heeft deze eigenschap van HSP absoluut óók voordelen! Belangrijke beslissingen worden hierdoor weloverwogen genomen en van te voren is altijd grondig gedegen onderzoek verricht; we doen nooit zomaar iets.

 Hoogsensitiviteit en keuzes maken

Het maken van keuzes kost natuurlijk wel vaker extra veel tijd en energie als je brein op deze manier (ver)werkt. Vertrouwen op eerste ingeving is vaak een no go. Als we als HSP al intuïtief besluiten, gaan we direct daarna reflecteren of dit echt wel is wat we willen. Of dit écht wel de beste keus is.

Uiteindelijk is elke keus goed.

Dit probeer ik mezelf voor te houden; het maakt niet uit wat je kiest, als je maar kiest. En als een keus anders uitpakt, is dat een leermoment voor een volgende keer.

Wat mij praktisch helpt bij keuzestress:

 • Vragen of ik nog een momentje mag.
 • Even landen.
 • Mijn aandacht verplaatsen naar binnen in mijn lijf.
 • Terug naar mijn kernwaarden in het leven.
 • Visualiseren.
 • Luisteren naar signalen in mijn lijf. Is er een sprankeltje of een bom wanneer ik me verplaats in de situatie van keus A en keus B?

En wanneer ik merk dat dieperliggende overtuigingen het me lastig maken? Dan ligt dáar een taak om te onderzoeken.

Lees ook deze blogposts

Overweldigd door geuren

Overweldigd door geuren

Ik probeer niet te ademen. Knijp subtiel mijn neus af en toe even dicht. Adem door mijn mond en hoop zo het luchtje...