Zomerstop

Door: Marieke de Groot |
Datum: 07/15/2021 |

Sporten, lezen, zwemmen, bbq, borrelen, kamperen, varen, fietsen, niksen, voetballen met de kinderen.

Toe aan vakantie? Maar heb je eerst nog een ‘to-do & must-do’ lijst af te werken?

Vlak voor een vakantie herkennen velen van ons zich hierin. Naast tussentijdse oplaadmomenten is een vakantie natuurlijk hét moment voor velen om alles na die drukte even los te laten. Een periode om weer fijn te landen in jezelf, contact te maken met je innerlijke verlangens en wensen. Te doen wat jij diep van binnen écht belangrijk vindt in het leven. De kernwaarden waar jij bewust of onbewust naar probeert te leven. Ze vormen jouw kompas. Ze helpen je prioriteiten te stellen in werk en privé en  keuzes te maken die bij jou als mens passen. Wanneer je je bewust bent van jouw waarden, geeft dit houvast wanneer je keuzes moet maken, tijdens piekperiodes waarin je nog meer dan anders prioriteiten moet stellen, of wanneer je voor een belangrijke beslissing staat. In je werk of thuis.

In de achtbaan?

Leerkrachten ervaren vaak net voor de zomervakantie een piekmoment; een soort achtbaan waar je in terechtkomt.

In de afgelopen 20 jaar als leerkracht nam ik me, wanneer de achtbaan stopte en de vakantie begon, steeds weer voor het nieuwe schooljaar niet alleen sprankelend en fris te beginnen, maar óók om me niet mee te laten voeren in welke achtbaan van must-do-lijstjes dan ook. Wanneer dan echter het nieuwe schooljaar weer van start ging, stond die achtbaan net zo goed ook al weer klaar! Voorheen zat ik er vaak al weer in voor het jaar goed en wel gestart was, mijn automatische piloot aan het stuur. Ik was me weinig bewust van wat ik écht belangrijk vond en van het belang prioriteiten te stellen. Niet alleen ging ik daarmee snel over mijn grenzen, ik genóót ook minder van de dingen die ik deed! Alles werd van een ‘can-do’ meteen weer een ‘must-do’.

Ik leerde met vallen en opstaan om me vanuit mijn persoonlijke waarden steeds bewust te zijn van wat ik aan doen ben. Het is belangrijk om tijdig even aan de rem te trekken om te voelen of het nog klopt wat je aan het doen bent. Is dit hoe je wil leven en werken? Als mens, als leerkracht of vanuit een andere rol.

Ik weet nu: ik heb een keus!

Doordat ik me bewuster ben van wat ik echt belangrijk vind, ook in het werk als leerkracht, stap ik niet direct in op mijn automatische piloot. Ik verbind me met de waarden die centraal voor me staan en maak op basis daarvan keuzes.

Is verbinden belangrijk voor jou? Richt je daar bij de start in je klas of je werk dan op.

Staat creativiteit centraal? Richt je onderwijs of werk dan zo in dat hier voldoende ruimte voor is.

Is openheid een van je kernwaarden? Stel jezelf open op in een gesprek en nodig collega’s ook uit open te zijn over wat hen bezig houdt. Bedenk als leerkracht in de klas hoe je kinderen kunt stimuleren tot een open basishouding.

Welke waarden zijn belangrijk voor jou?

De zomervakantie is een mooie tijd om daar eens bij stil te staan. Misschien zelfs om die waarden ergens te noteren of visueel te maken.

Wanneer jij na de zomer die achtbaan voor je ziet, en neigt in te stappen, kijk er dan even naar en bedenk je…

Je hebt een keus!

Lees ook deze blogposts

Overweldigd door geuren

Overweldigd door geuren

Ik probeer niet te ademen. Knijp subtiel mijn neus af en toe even dicht. Adem door mijn mond en hoop zo het luchtje...