Het is perfect om niet perfect te zijn

Door: Marieke de Groot |
Datum: 04/27/2022 |

Moeilijk te geloven?

Mijn meditatieleraar leerde mij ooit de schoonheid van imperfectie.

Wabisabi is een Japanse levensfilosofie die rust kan brengen in je leven. Het gaat over dingen weglaten, de schoonheid van het imperfecte,  het niet compleet zijn en de kracht van vergankelijkheid.

“Het perfecte imperfecte.”

Klinkt mooi hè?

Niks is moeilijker als je het mij vraagt.
En toch… met dit in mijn achterhoofd en de opgedane (zelf)kennis rond hoogsensitiviteit én de ingrediënten van mijn unieke #HSPrecept kijk ik tegenwoordig wel anders naar het perfectionisme wat ik stiekem toch altijd weer geneigd ben na te streven.

En met mij… veel hoogsensitieve personen!

Ik zie steeds meer en meer wat perfectionisme me NIET brengt.

Perfectionisme kan je ver brengen maar het kan je ook volledig uitputten. Veel hoogsensitieve personen, HSP, hebben in hun leven perfectionisme ontwikkeld als een overlevingsstrategie.

Wat is perfectionisme eigenlijk?

Perfectionisme is een verzameling eigenschappen die je ver kunnen brengen: ijverig, nauwkeurig, ambitieus, verantwoordelijk,  gedreven, gedisciplineerd.

De schaduwkant ervan is wanneer je erin doorslaat of wanneer je er iets anders mee probeert te vermijden. Misschien geeft het je een gevoel van controle over de omgeving, prikkels, emoties of gedachten. Of je wil afwijzing van anderen voorkomen wanneer je last hebt van rejection sensitivity (afwijzingsgevoeligheid). Je bent onzeker en op zoek naar goedkeuring of waardering van je omgeving en probeert het daarvoor perfect te doen. Zodat jij misschien het gevoel krijgt goed genoeg te zijn. Goed genoeg voor anderen. Goed genoeg om mee te tellen. Goed genoeg om erbij te horen. Gewoon…goed genoeg.

Veel HSP zijn gevoelig voor afwijzing.

Door de hoge mate van sensitiviteit merken HSP signalen uit de omgeving sneller op. Als je last hebt van afwijzingsgevoeligheid en je voelt geen waardering of goedkeuring van de ander trek je je dit vaak persoonlijk aan en heb jij het gevoel dat de ander je persóónlijk afwijst. Dit is jóuw beleving en door de intense beleving en diepgaande verwerking hiervan komt het behoorlijk hard binnen. Dit is bijna onverdraagzaam en hoogsensitieve personen zullen er dus gráág nog een schepje bovenop doen: Ze gaan perfectioneren of pleasen in de hoop alsnog die goedkeuring te krijgen.

Zo wordt perfectionisme vaak in stand gehouden met alle gevolgen van dien; toename stress, overwerkt raken, aan jezelf gaan twijfelen of jíj wel goed genoeg bent. En vul maar aan…

Slopend!

Onderzoeken wat jouw onderliggende motivatie is om alles perfect te willen doen is complex. Er zijn mogelijk meer onderliggende factoren waardoor jij dingen perfect wil doen.

Een coach kan jou helpen om op een diepere laag te werken aan jouw drang naar perfectie. In de kern gaat het om het ontdekken wie je diep van binnen bent, wat jouw (hoogsensitieve) eigenschappen, kwaliteiten en valkuilen zijn en wat belangrijk voor jóu is in het leven. Te onderzoeken welke belemmerende overtuigingen jou triggeren waardoor je dingen steeds maar weer perfect wil doen. Om inzicht te krijgen in dat wat je steeds weer doet, de patronen die een gewoonte zijn geworden. Leren hoe jij er anders naar kunt kijken en daardoor anders om leert gaan met jouw perfectionisme.

De kracht van verandering zit in jezelf!

Ga in gesprek, deel hoe jij aanloopt tegen jouw perfectionisme. Stel je vragen en ontdek op een diepere laag wat je kan helpen.

Ik coach jou zodat je vanuit contact met jouzelf en vanaf jouw eigen grond en vanuit jouw kracht, doet wat jou blij maakt in het leven, niet omdat anderen het van je verwachten maar omdat het past bij wie jij bent en wat jij belangrijk vindt in het leven.

Wabisabi!

 

Lees ook deze blogposts

Overweldigd door geuren

Overweldigd door geuren

Ik probeer niet te ademen. Knijp subtiel mijn neus af en toe even dicht. Adem door mijn mond en hoop zo het luchtje...