“Alles waar je een hekel aan hebt vraagt om zelfonderzoek.”

Door: Marieke de Groot |
Datum: 05/26/2022 |

Een hekel aan felle plotselinge onverwachte (kritische) reacties? Dit schrééuwt om zelfonderzoek als je het mij vraagt.

  • Wat raakt zo?
  • Waardoor heb je er een hekel aan?

Aangesproken worden op iets wat je met de beste intenties gedaan hebt of aan gewerkt hebt, is niet altijd even makkelijk. De een gaat daar makkelijker mee om dan de ander. Hoogsensitieve personen, HSP, zijn éxtra fijngevoelig voor sfeer en de manier waarop ze aangesproken worden. HSP verwerken informatie, dus óók kritiek, diepgaand. Wanneer je daarnaast last hebt van afwijzingsgevoeligheid, dus bang bent voor afwijzing van de ander, kan (kritische) feedback stevig binnenkomen en al snel aanvoelen als een persoonlijke afwijzing.

Herken jij dit?
Je bent door een reactie die je krijgt geraakt én bang dat die ander jou als persoon niet meer oké vindt. Je bent als de dood dat hij of zij nu negatief over jou zal gaan denken. Je wil zo graag dat de ander je waardeert en zet alles op alles om afwijzing te voorkomen. Je gaat pleasen of zet de perfectionist in jou aan het roer om het voor de ander goed te doen en zo weer de goedkeuring te krijgen waar je misschien  onbewust naar verlangt…

Overleefgedrag

Veel mensen die last hebben van die afwijzingsgevoeligheid, waaronder veel HSP, schieten uit angst voor die afwijzing al snel in een soort overleefgedrag. De gedachte het niet goed te doen voor de ander is onverdraagzaam. Door te pleasen of iets te perfectioneren proberen we de ander tevreden te houden en onszelf zo te beschermen tegen die afwijzing. Tegelijkertijd ga je hiermee snel over je eigen grenzen. Want wanneer is het dan genoeg? Hoe ver ga je om die goedkeuring van die ander te krijgen?

Herken je dit of weet jij van jezelf dat je bang bent voor afwijzing en daarom misschien ook gaat pleasen? In overleefgedrag schiet? Ga je hiermee over eigen grenzen heen? Wil jij dit blijven doen of is het tijd voor een verandering?

De uitdaging is om te doorzien wat jou triggert in interactie met anderen en je bewust wordt van jouw patronen die bij jou in gang worden gezet. Als jij weet vanuit welke behoefte je handelt en jouw patronen leert doorzien, kun je ze veranderen.

  • Wat gebeurt er bij jou?
  • Wat doe je?
  • Vanuit welke intentie doe je dit?
  • Wat is de onderliggende behoefte waarom je de ander wellicht pleast?
  • Waarom wil je het elke keer beter doen en doe je er steeds een schepje bovenop als een ander het nog niet goed genoeg vindt?

“Alles waar je een hekel aan hebt vraagt om zelfonderzoek.” –Ingrid Bijlmakers-

Waar je een hekel aan hebt, heb je genoeg van.

Waar je genoeg van hebt, pak je aan.

Wat je aanpakt biedt nieuwe inzichten.

Nieuwe inzichten zijn de kracht van een verandering.

De kracht van verandering zit in jezelf.

Lees ook deze blogposts

Overweldigd door geuren

Overweldigd door geuren

Ik probeer niet te ademen. Knijp subtiel mijn neus af en toe even dicht. Adem door mijn mond en hoop zo het luchtje...