Ik weet niet, ik kan niet, ik ben niet?

Door: admin |
Datum: 06/11/2022 |

Bloggen, posten, schrijven, ervaringen delen, kennis delen.

Ik krijg geen letter meer op papier. Mijn creatieve brein blokkeert. Bij elk woord stel ik mezelf de vraag of anderen het wel oké vinden.. Ik twijfel bij elke zin. Want ik moet ineens anders gaan schrijven van mezelf. De negatieve gedachtestroom over mezelf komt op gang. Waar ik genoot van het schrijven en delen van mijn verhaal, is nu een drempel ontstaan en denk ik steeds dat ik mijn verhalen beter niet kan plaatsen.

Laat jij je weerhouden van iets om wat anderen ervan denken?

Vaak begint het bij een simpele gedachte als “Ik kan niet kort en bondig schrijven” en leidt het tot een veel dieperliggende overtuiging over onszelf:  “Ik ben niet goed genoeg.”

Als we ergens niet zo goed in zijn, iets niet kunnen, kan er een cirkel van gedachten ontstaan die uiteindelijk leiden tot negatieve gedachten over onszelf als persoon. Niet helpende, irreële, belemmerende gedachten en overtuigingen die bepalend worden voor wat we wel en niet doen. Vaak zijn deze overtuigingen eerder in je leven ontstaan en worden deze in een compleet andere situatie getriggerd, soms door iets heel kleins. Bijvoorbeeld een opmerking van iemand over je werk. (Of een kritische noot over een verhaal wat je vol overgave schreef….)

Zo zonde! We ontnemen onszelf plezier in dingen die we doen wanneer we ons laten leiden door die negatieve gedachten over onszelf, of door de angst dat anderen jou of wat je doet afwijzen.

Het kan zijn dat je last hebt van afwijzinggevoeligheid.

Iedereen kan last hebben van deze angst voor afwijzing. En iedereen kan op zelfonderzoek uit wanneer dit een belemmerend patroon in je leven is geworden.

Merk jij dat je vaker negatief over jezelf denkt?

  • Stel jezelf eens een paar vragen.
  • Is het echt waar wat je denkt?
  • Welke gedachten zijn het?
  • Waar ben je diep van binnen overtuigd van geraakt?
  • Wat wordt er eigenlijk getriggerd waardoor jij pas iets doet als een ander het goedkeurt?
  • Waardoor ben jij dit gaan geloven?
  • Hoe helpen deze gedachten jou?
  • Wat leveren deze gedachten je op?
  • Wie zou je zijn zonder deze gedachten?
  • Wat zou je doen zonder deze gedachten?

Heb je er genoeg van en wil je aan de slag met belemmerende overtuigingen over jezelf? Inzicht in wat er gebeurt en waar het écht over gaat?

Gun jezelf een waardevol coachtraject.

Kom langs voor koffie, plan een gratis kennismakingsgesprek!

Lees ook deze blogposts

Overweldigd door geuren

Overweldigd door geuren

Ik probeer niet te ademen. Knijp subtiel mijn neus af en toe even dicht. Adem door mijn mond en hoop zo het luchtje...