Je waarden als kompas

Door: Marieke de Groot |
Datum: 04/07/2021 |
“Niet het doel dat je wilt bereiken, maar de waarden die je werkelijk belangrijk vindt, zouden je keuzes moeten bepalen.”

Ik hecht waarde aan…
Volgens mijn waarden en normen…
Ik voel waardering voor…
Dat is een waardevol moment…

In onze taal is “waarde” een veel voorkomend woord. Een woord wat we gebruiken om aan te geven wat belangrijk voor ons is.
Onze waarden zijn onze idealen, opvattingen over wat we wensen en hoe we willen leven. Ze worden gevormd door onze omgeving, gezin van herkomst, ervaringen en gebeurtenissen. We groeien op met deze waarden en de gedragsregels (normen) die hieruit voortvloeien en nemen ze mee in ons volwassen leven. Deze persoonlijke kernwaarden beïnvloeden onze levensstijl.

We hebben allemaal ons eigen, unieke setje levenswaarden.
Persoonlijke idealen, dingen die wij belangrijk vinden in het leven, bepalen grotendeels hoe we ons leven inrichten. Ze zijn de achterliggende motivatie van ons gedrag en van de keuzes die we maken.
We zijn ons niet altijd bewust van onze persoonlijke kernwaarden. We vinden zoveel dingen belangrijk, maar waar staan we nou echt voor? Wat is onze innerlijke drive? Wat brengt ons tot een bepaalde keus? Wat maakt dat die keus op dat moment voelt als de beste keus?
In een groep wordt ons gedrag vaak ook beïnvloed door wat als groep belangrijk wordt gevonden. Wanneer deze groepswaarden afwijken van jouw persoonlijke waarden kan dit van binnen leiden tot frictie en mijn ervaring is dat je dan het risico loopt dingen te doen waar je niet blij van wordt of keuzes te maken die niet passen bij wat jij zélf belangrijk vindt.
Door je bewust te worden van jouw persoonlijke kernwaarden, ga je begrijpen waarom je doet wat je doet. En als jij weet wat belangrijk voor je is, kun je er op jouw manier vorm aan geven en maak je bewustere keuzes. Keuzes die bij jou passen. Keuzes waarbij jij trouw bent aan jezelf en wat jij belangrijk vindt in je leven en in je werk.
Bewustwording van jouw kernwaarden is een krachtig inzicht wat je kan helpen om keuzes te maken. Dit kunnen kleine keuzes zijn, zoals wat wordt de volgende vakantiebestemming, of grotere keuzes zoals: Waar ga ik wonen? Welke richting sla ik in met mijn werk of studie? Wat wil ik met mijn leven?

Wanneer je meer inzicht krijgt in jouw eigen kernwaarden, geef je jezelf tools in handen om meer richting te geven in je leven of je werk.

Wil jij een leuke oefening ontvangen om inzicht te krijgen in jouw kernwaarden?
Stuur me dan een mailtje marieke@krachtvanverandering.nl

Lees ook deze blogposts

Overweldigd door geuren

Overweldigd door geuren

Ik probeer niet te ademen. Knijp subtiel mijn neus af en toe even dicht. Adem door mijn mond en hoop zo het luchtje...