Over hoe dieren ons grote voorbeeld zijn

Door: Marieke de Groot |
Datum: 11/11/2021 |

Grappig hoe schapen de Amerikaanse Vogelkers, die niet thuis hoort op hun pad op de hei, driftig opeten.

De Amerikaanse Vogelkers is een taaie. De struik ontkiemt makkelijk en enkele achtergebleven stobben lopen weer opnieuw uit waardoor de struik de hei snel overwoekert en in zijn groei belemmert. Schapen eten de blaadjes graag op om de hei een handje te helpen gezond te blijven en te groeien.

Als wij ervaren dat we stilstaan in onze persoonlijke ontwikkeling, obstakels tegenkomen en iets ons belemmert op ons pad om vooruit te komen, knabbelen we er vaak juist niet aan. We sluiten onze ogen of lopen er liever van weg.

“Sluit je ogen en je zult struikelen. Open ze en je vindt een manier om ze aan te gaan.”

Toch is het niet zo gek dat we dit doen. Want als we dat wat ons in de weg zit aanraken, als het dichterbij komt, kan dat ongemakkelijke gevoelens naar boven brengen. De confrontatie met zo’n obstakel kan emoties oproepen die we lastig vinden en ons zelfs diep van binnen pijn doen. Misschien zijn we onbewust bang om bij die onderliggende pijn of verdriet te komen of om de waarheid onder ogen te zien. En die voelen of horen we niet altijd even graag; we raken er door van slag of worden er verdrietig of boos van.

Toch?

Dus… we lopen liever met een grote boog om onze obstakels heen. We zoeken een ander pad. Het is een snelle, praktische manier om ermee om te gaan en denken dat we zo verder kunnen met dat wat we belangrijk vinden. En soms werkt dat!

En soms ook niet …

Welk effect heeft dit op langere termijn?

Persoonlijke obstakels die voortkomen uit bijvoorbeeld diepgewortelde belemmerende overtuigingen of negatieve gedachten over onszelf zijn net die woekerende Amerikaanse Vogelkers op de hei: de wortels groeien door en het komt weer op daar waar wij het niet willen. We komen onze struggle opnieuw tegen op ons pad. We trekken steeds opnieuw een klein stronkje weg maar pakken de wortel niet aan. Op een gegeven moment is je pad overwoekerd en kun je niet verder. En dan?

“Obstakels zijn jouw nieuwe uitdagingen.”

Is jouw pad overwoekerd en kom je steeds weer diezelfde struggle(s) tegen? Belemmert het jou in je werk of persoonlijke ontwikkeling? Is het tijd om eraan te gaan knabbelen en het bij de wortel aan te pakken, in plaats van er omheen te lopen?

Tijd om te gaan knabbelen?!

In een persoonlijk coachtraject pakken we jouw struggle aan bij de wortel. We gaan op ontdekkingsreis en jij komt tot persoonlijke inzichten die een verandering in gang zetten op een diepere laag. Zodat jij jouw pad creëert, en met passie en plezier verder wandelt waar jij heen wil. De kracht van verandering zit in jezelf!

 

#persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkegroei #obstakels #belemmeringen #persoonlijkecoaching #coachingopmaat #krachtvanverandering #keuzesmaken #persoonlijkeinzichten #verandering #struggle #belemmerendeovertuigingen #negatievegedachten #gedragspatronen #persoonlijkepad #vermijden #aanpakgedrag #overlevingsstrategie #obstakels

 

Lees ook deze blogposts

Overweldigd door geuren

Overweldigd door geuren

Ik probeer niet te ademen. Knijp subtiel mijn neus af en toe even dicht. Adem door mijn mond en hoop zo het luchtje...