Snoei & Groei

Door: Marieke de Groot |
Datum: 11/05/2021 |

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Ik betrap mezelf erop dat ik liefst nog doorga met al mijn activiteiten zoals ik dat in de lente en het voorjaar doe. Volle kracht vooruit. Op alle levensgebieden.

Tot ik merk dat ik liefst wat uurtjes meer slaap, eerder op de avond toe ben aan beentjes omhoog, ’s morgens wat minder snel op gang kom.

Heey…wat betekent dit?

De natuur legt in elk seizoen haar prioriteiten anders.

Bomen verliezen hun blad in de herfst, om in de winter hun sappen te sparen en in het voorjaar weer hernieuwde kracht te hebben om knoppen te laten groeien waar vervolgens weer veel groen en leven uit voortkomt.

Vaste planten sterven af, om de ondergrondse wortels weer te voeden vanuit de warmte van de aarde en na vorst en kou van de winter weer boven de grond uit te piepen met de eerste groene sprietjes. En wij helpen door bomen of struiken door ze te snoeien. Omdat dit de gezondheid en conditie bevordert, groei, bloei en opbrengsten ten goede komt

De poes is ook ’s nachts weer steeds meer binnen en maakt lange middagdutjes. Terwijl ze in  de zomer hele nachten wegblijft…

Mensen gaan hier vaak keihard tegenin. Terwijl ook wij ons bioritme hebben. Een acupuncturist opende mijn hiermee jaren geleden de ogen. Ons lichaam wordt er superblij van als wij wat meer met de natuur meebewegen. En wat betekent dat?

Voor mij betekent het meer rust in te bouwen. Goed te voelen waar mijn energiesysteem eigenlijk behoefte aan heeft. Fietsritjes worden korter, ik ga wat eerder naar bed, ik verwen mezelf met voeding die passen bij het seizoen. Ik vergeet de ijsjes de komende maanden 😉. En ook leg ik wat hobby’s en taken neer. (Ik heb er ook wel heel veel…) In de plaats komen een ander soort activiteiten, waarbij alles meer gericht is op ‘binnen’.

Dit gaat over mijn grenzen aanvoelen van lijf en geest, deze bewaken, en een bijpassende actie.

Omdat als ik dat doe, in de lente er weer volop energie is te groeien en bloeien.

Ik verheug me er al op!

En jij?

Kun jij meebewegen met jouw natuurlijke energiebehoefte? Voel jij je grenzen goed aan en geef je ze aan?

Als jij je in deze periode meer moe voelt, minder energie (over) hebt, kan het zijn dat je meer ‘uitgeeft’ dan dat er binnenkomt. Tip: houd eens een tijdje bij welke activiteiten, sociale contacten, werkzaamheden je energie opleveren en welke jou erg moe maken of zelfs leegzuigen.

  • Kun je een patroon ontdekken?
  • Wat vertelt dit inzicht jou?
  • Waar zou je iets kleins kunnen veranderen waardoor je meer tegemoet komt aan jouw energiebehoefte en je in deze tijd van het jaar wat extra kunt opladen?
  • Wat heeft positief effect voor jou?

Lees ook deze blogposts

Overweldigd door geuren

Overweldigd door geuren

Ik probeer niet te ademen. Knijp subtiel mijn neus af en toe even dicht. Adem door mijn mond en hoop zo het luchtje...