Plaggen, baggeren & persoonlijke groei

Door: Marieke de Groot |
Datum: 01/15/2022 |
Plaggen?

Om heide de kans te geven weer te groeien schraapt men de bovenste laag af en verdwijnt ‘vervuiling’ van gras en bos zodat heidevegetatie in het heidegebied kan verjongen.

Laagje voor laagje schraapt de graafmachine weg wat ballast is voor jonge heideplantjes en wat de groei ervan belemmert.

Óók in je werk, professionele ontwikkeling of persoonlijke groei kun je je belemmerd voelen.

  • ️Je ervaart innerlijke weerstand wanneer je iets probeert te bereiken.
  • ️Je wordt tegengehouden door iets maar je weet niet door wat.
  • ️Je blijft waar je bent maar hebt stiekem de drang verder te groeien.
  • Je hebt allerlei ideeën om je verder te ontwikkelen maar daar blijft het bij.

We zijn ons vaak weinig bewust wat er op de achtergrond meespeelt waardoor je voor je gevoel stil blijft staan. Waardoor je blijft waar je bent en je nieuwe uitdagingen niet aangaat. Terwijl je diep van binnen verder wil groeien en je wil ontwikkelen.

Je kent ‘t vast: je zet de automatische piloot maar weer aan en hoopt dat het onbestemde gevoel vanzelf overgaat. Misschien is dat voor even zo. En is dat genoeg voor jou voor dit moment. Of toch niet?

“Ik blijf me maar afvragen wat me tegenhoudt om keuzes te maken.”

Vanuit onze opvoeding, als kind, kregen we allerlei waarden en normen mee en zijn we overtuigd geraakt van bepaalde ideeën. Onze bodem kreeg steeds meer laagjes; laagjes die jou voedden en nog steeds voeden en laagjes die op volwassen leeftijd misschien niet meer passen of jouw vruchtbare bodem zelfs verstikken.

Het is een gaaf proces als je van jezelf mag gaan ontdekken hoe jouw laagjes zijn opgebouwd en wat (onbewust) meespeelt wanneer je stilstaat, steeds maar niet doet wat je ergens zo graag wilt, moeite hebt je eigen keuzes te maken of je eigen weg te gaan.

  “Ik ben er klaar mee dat ik steeds weer terug op datzelfde punt kom.”

  • Welke invloed hebben waarden, normen, overtuigingen, afkomst, geloof, familiesysteem, persoonlijke eigenschappen hebben op jouw keuzes in het leven?
  • Hoe sterk beïnvloeden jouw gedachten over jezelf persoonlijke keuzes?
  • Wat maakt dat je iets juist wel of niet doet?

Tijdens een coachtraject op maat schrapen we laagje voor laagje over de bodem, zodat jij jezelf weer ruimte geeft voor persoonlijke groei en ontwikkeling. We plaggen en kijken naar de laagjes die we tegenkomen. Jij bepaalt zelf welke waarde dat ene laagje (nog) voor je heeft. We baggeren waar het nodig is. Jij zit aan het stuur van jouw graafmachine en ik volg en ondersteun jou daar waar nodig.

Met meer inzicht in jouw laagjes zet jij veranderingen in gang door los te laten wat niet langer past en te gaan voor wat écht belangrijk voor je is. Je zult makkelijker de keuzes maken en stappen zetten die je graag wil.

Heb jij een vraagstuk waar je over wil sparren?

Kom gerust eens langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek in Molenhoek bij Kracht van Verandering, coachpraktijk voor persoonlijke ontwikkeling.

Lees ook deze blogposts

Overweldigd door geuren

Overweldigd door geuren

Ik probeer niet te ademen. Knijp subtiel mijn neus af en toe even dicht. Adem door mijn mond en hoop zo het luchtje...