“Waarden zijn de basis voor jouw keuzes en beslissingen in het leven.”

Door: Marieke de Groot |
Datum: 12/11/2021 |

Ieder mens is uniek en leeft bewust of onbewust zijn eigen, persoonlijke waarden in het leven. Je persoonlijke waarden gaan over jouw idealen en over wat jij belangrijk en wenselijk vindt in je leven.

Wat maakt ons leven de moeite waard? Waar leef je voor?

Eerlijkheid, vrijheid, betrouwbaarheid, gezondheid, vriendschap, verbinding, persoonlijke groei, ontwikkeling, zuinigheid, rechtvaardigheid…Wij krijgen deze waarden mee vanuit onze opvoeding en naarmate we ouder worden, kijken we kritischer naar deze waarden. In de puberteit ontdek je meer en meer wie je werkelijk bent en stel je jezelf vragen over de waarden die in het gezin waarin je opgroeide centraal stonden.

Klopt dit nog wel voor mij? Is dit wat past bij mijn ideaalbeeld?

Je bepaalt steeds meer wat jijzelf belangrijk vindt.

En toch kan het heel moeilijk zijn écht te leven naar jouw persoonlijke kernwaarden. Omdat je eigenlijk niet goed weet wat je belangrijk vindt. Of omdat je je schuldig voelt dat je er andere waarden op nahoudt dan je ouders of andere opvoeders.

“It’s not hard to make decisions once you know what your values are.” – Roy E. Disney

Om doelen te bereiken die jij belangrijk vindt en dus keuzes te maken is het belangrijk dat je je eigen pad bewandelt volgens jouw kernwaarden. Dat je los durft te laten wat niet bij jou past. Wanneer je leeft volgens de waarden van iemand anders, volg je eigenlijk het pad van een ander. Je doet wat een ander belangrijk vindt. En vooral… je doet níet waar jíj blij van wordt en energie van krijgt.

Word je daar gelukkig van? 

Is dat wat energie geeft?

Maakt dat jou tot de persoon die je wil zijn?

Ben jij authentiek en trouw aan jezelf?

Passen jouw acties en keuzes bij jouw kernwaarden?

Ja? Top!

Nee? Dan is het de moeite waard te ontdekken waardoor je dingen doet die niet in lijn zijn met wat je echt belangrijk vindt in het leven.

Een authentiek persoon is trouw aan zijn eigen persoonlijkheid en leeft dus ook zoveel mogelijk naar de waarden die centraal staan

Wil jij hier zelf mee aan de slag? Doe dan de leuke oefening over persoonlijke kernwaarden.

Wat valt je op?

Welke dagelijkse bezigheden passen helemaal niet bij je kernwaarden en welke juist wel?

Hoeveel tijd besteed je eraan, en zou dit minder of meer mogen zijn?

Wil je meer de diepte in? Neem contact op voor een prikkelsessie of kom langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

 

Lees ook deze blogposts

Overweldigd door geuren

Overweldigd door geuren

Ik probeer niet te ademen. Knijp subtiel mijn neus af en toe even dicht. Adem door mijn mond en hoop zo het luchtje...